Državni tajnici RH u posjeti općini Gornji Vakuf-Uskoplje

0
2468

U utorak, 31. siječnja 2016. godine državni tajnici Zvonko Milas, predstojnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH i Nikola Mažar, predstojnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje i Ivan Del Vechio, Veleposlanik RH u BiH posjetili su općinu Gornji Vakuf-Uskoplje.

U posjeti su sudjelovali i Žana Ćorić, savjetnica s posebnim položajem za pitanje Hrvata u BiH u Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan RH i Pero Bilušić, Prvi tajnik Veleposlanstva RH u BiH.

IMG_4060

Uvažene goste dočekali su Goran Batinić, predsjednik OV Gornji Vakuf-Uskoplje, Marinko Krajina, zamjenik ravnatelja Službe za zapošljavanje u SBK i vijećnik u OV Gornji Vakuf-Uskoplje, Josip Herceg, predsjednik kluba vijećnika Hrvatske liste u OV Gornji Vakuf-Uskoplje i Ilija Matišić, ravnatelj osnovne škole “Uskoplje”.

IMG_4056

Domaćini su upoznali uvažene goste s aktualnom političkom i ekonomskom situacijom na području općine Gornji Vakuf-Uskoplje, problemima i izazovima s kojima se Hrvati u ovoj Općini susreću, te istaknuli da ova posjeta predstavlja snažnu poruku i podršku Hrvatima koji žive u Gornjem Vakufu-Uskoplju, koji se u ovoj multietničkoj općini bore se za svoj opstanak i ravnopravnost. Domaćini su, između ostaloga, tražili pomoć i podršku Vlade RH za nekoliko projekata od kojih je najvažniji obnova i modernizacija osnovne škole “Uskoplje” u kojoj se nastavni plan i program odvija na hrvatskom jeziku. Također, naglašen je veliki potencijal za razvoj općine u području turizma. Ovom prigodom domaćini su se zahvalili državnim tajnicima na dosadašnjoj pomoći i projektima koji su do sada implementirani preko Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH i Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje.

IMG_4055

IMG_4052

Državni tajnici pohvalili su napore koje hrvatski politički predstavnici ulažu u borbi za opstojnost i jednakopravnost Hrvata u Gornji Vakuf-Uskoplje. Naglasili su da je unapređenje položaja hrvatskog naroda u BiH među prioritetima hrvatske Vlade te da će Središnji državni ured za Hrvate izvan RH i Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje u svim svojim budućim aktivnostima posebnu pažnju posvetiti upravo programima i projektima koji za cilj imaju osiguravanje održivog ostanka i opstanka Hrvata u BiH.

IMG_4046 IMG_4042

Nakon sastanka s domaćinima u zgradi općine Gornji Vakuf-Uskoplje gosti su posjetili župni ured Župe Uznesenja BDM u Uskoplju i osnovnu školu “Uskoplje” koju su oba Središnja državna ureda u nekoliko navrata pomagali u raznim programima i projektima.

IMG_4040 IMG_4031