Državna zajednica ili raspad: Pročitajte Dodikov dokument koji detaljno opisuje budućnost BiH

0
1208

NASTAO PRIJE PET GODINA

Svi politički potezi predsjednika RS Milorada Dodika, osim što su utemeljeni na Deklaraciji SNSD iz aprila 2015. godine, daju se iščitati i u dokumentu koji se nalazi na njegovoj oficijelnoj web stranici, a pod nazivom  “ANEKS 4 – PO MODELU USTAVA SAD Način nastanka i opstanka Bosne i Hercegovine”, piše Patria.

Dokument je nastao 17. septembra 2012. godine.

Država Bosna i Hercegovina, prema ovom dokumentu je državna zajednica, a to je termin koji u posljednjih godinu dana Dodik intenzivno koristi u svakom svom javnom istupu. Detaljnim iščitavanjem 40 stranica jasno se da vidjeti da se radi o planu koji Dodik provodi u djelo, a najavio je da će isto raditi i nakon što su mu uvedene sankcije.

-Pored datuma nastanka Republike Srpske s početka 1992. godine, najznačajniji su datumi s kraja 1995. godine, kada je definitivno priznat i potvrđen njen međunarodnopravni status. Ozvaničena kao strana- potpisnica svih aneksa mirovnog sporazuma i subjekt bilo kakvih naknadnih promjena, Republika Srpska je potvrdila svoj legitimitet i kontinuitet.

Sadašnji naziv „Bosna i Hercegovina“ bez bilo kakve odrednice koja upućuje na oblik uređenja, određuje specifičnost države nastale u Dejtonu, Ohajo u SAD.

Opšti okvirni sporazum za mir u Bosni i Hercegovini sa ukupno 12 aneksa, parafiran je u Dejtonu 21. novembra 1995. a potom potpisan 14. decembra 1995. u Parizu.

Tako je stvorena državna zajednica sastavljena od dva entiteta koji su potpisnici svih aneksa kao ključnih dokumenata za provedbu i funkcionisanje države nastale međunarodnim ugovorom.

KLjUČNE RIJEČI:

-SLOVO DEJTONA, A NE DUH DEJTONA

– BiH – SPORAZUMNA DRŽAVA SASTAVLjENA U DEJTONU

-BiH KAO DRŽAVNA ZAJEDNICA

– SAMOSTALNA REPUBLIKA SRPSKA U DEJTONSKOJ BiH

Navedeni su legitimni i legalni stavovi utemeljeni u Dejtonskom sporazumu i njegovom Aneksu 4. kao i Povelji UN, te drugim međunarodopravnim aktima, stoji između ostalog u uvodnom dijelu ovog dokumenta od 40 stranica.

Upravo ono što je navedeno kao KLJUČNE RIJEČI, Dodikova su konstantna politička priča i od njih ne odstupa ni za milimetar, kako prije tako i sada, i pored sankcija koje mu je izrekla Vlada SAD i koje ga nakon što se pridruže evropske zemlje vodi kao izolaciji.

Ovim su dokumentom obuhvaćena pitanja nadležnosti države i entiteta, hrvatsko pitanje, praznici, pravosuđe, presuda Sejdić-Finci…

Na kraju, u poglavlju naslovljenom kao „Budućnost Bosne i Hercegovine“, poručeno je „kako je teško očekivati da BiH napreduje u pogledu demokratskog, političkog i ekonomskog razvoja sa Kancelarijom visokog predstavnika i strukturama koji su pod njenim direktnim ili indirektnim uticajem“.

-Protivpravno djelovanje OHR-a potpomognuto dijelom međunarodne zajednice u BiH, dovelo je do stagnacije i nazadovanja u svakom pogledu. Pritom OHR optužuje Republiku Srpsku za kršenje Dejtonskog sporazuma
što je zamjena teza i izvrtanje istine. Uzurpiranjem prava da vlada bez izbora i odgovornosti, OHR je Bosnu i Hercegovinu učinio nestabilnom i nesposobnom da izgradi neophodni stepen pomirenja i povjerenja za kretanje naprijed.

Preispitivanje i povratak Dejtonskom sporazumu može dovesti do uspostavljanja vladavine prava i unutrašnjeg dijaloga kao jedinog osnova opstanka BiH.

Budućnost BiH kao zajedničke države tri konstitutivna naroda, ocrtava se u dva moguća pravca. Prvi koji podrazumijeva ustavnu rekonstrukciju Federacije i formiranje hrvatske teritorijalne jedinice, čime bi se stvorili uslovi za BiH kao konfederaciju, sa nadležnostima koje su utvrđene Dejtonskim sporazumom za zajedničke organe. Drugi put je
njen raspad, opet na tri etničke teritorijalne jedinice, čak i u uslovima da prethodno ne bude riješeno hrvatsko pitanje, naglašeno je na kraju.

Kompletan dokument možete pročitati na linku ispod:

http://www.predsjednikrs.net/wp-content/uploads/2014/09/ANEKS_4-ANURS.pdf