Drukčija kolumna: Kardinale, pokvarili ste mi dan!

0
2196

Slušajte kardinale! Pokvarili ste mi dan, a nije još dobro ni svanulo. Mislite li da su Vaše riječi nekoga dodirnule, uzoriti? Nisu, zatrovale su mu dušu više nego je i sama možda bila zatrovana. Kardinale, prestaje li biti katolikom pedofil ili onaj koga se naziva pederom, a Crkva mu stojički štiti identitet? Kardinale, prestaje li biti katolikom onaj koji hrani gladna usta, a igrom života je u Njemačkoj, Švicarskoj, Australiji ili drugdje? Prestaje li biti katolikom onaj tko je svojom krvlju štitio i branio ognjište i u poznim godinama, šutke i sa knedlom u grlu ga napustio? Što za Vas uopće znači sama riječ katolik? Onaj tko je ostao u Bosni i Hercegovini i u Hrvatskoj jedino i isključivo se katolikom zove? Pitam se gdje je novac svih onih koji su prodali svoja ognjišta, dušu, srce i tijelo?

Gdje ste Vi kardinale kada Vam ime zazivaju svaka gladna usta? Kada Vas za pomoć moli svaki roditelj bolesnog djeteta? Gdje ste Vi kardinale kada Vam ime zazivaju oni koji prava na liječenje nemaju? Čime pozivate ljude da ne napuštaju svoja ognjišta? Oni, srca punog ljubavi i mirne duše koji samo žele bolje sebi i svome djetetu, danas se nemaju pravo katolikom zvati? Kažite mi, ako imate što ponuditi svom napaćenom narodu, zašto po Njemačkoj svake nedjelje i u svakoj župnoj Crkvi mole za pomoć narodu u Bosni i Hercegovini, narodu u Hrvatskoj? Jesmo li spali na to da budemo gladni i žedni i sa dubokim oproštenjem bez gaća na guzici samo kako bi za Vas bili katolici?

Znate kardinale, svi se mi za sebe svome Bogu molimo. Svi imamo pravo odlučiti gdje i na kakav način ćemo djelovati i kakvi ćemo katolici biti! Ali mi ne možete i ne smijete reći da vam je odgovor na odlazak vašeg naroda ovih par rečenica zbog kojih mi lupa srce u grudima od iznenađenja kakvo je priredio onaj tko je nama u Bosni bio neka prva stepenica do Boga. Nemojte mi reći uzoriti da nismo zavrijedili više od ovih par rečenica. Nemojte mi reći da se tamo, gdje ljudi odlaze moliti Boga za zdravlje, goli i bosi, gladni i žedni pjesače i žrtvuju se za ispunjenje želje, ima mjesta ovakvim riječima. Ako ikada, barem približno teške izgovorite pred onima koji su nas do ovoga doveli, skinut ću Vam kapu! Nekada, uz opuštenu kavicu sa našim sugrađanima predsjednicima.

Kardinale! Ja sam dijete Srednje Bosne! Dijete rata i pakla kroz koji smo prošli. Dijete ljubavi koju iz kuće nosim. Dijete koje će svoju djecu rađati i odgajati i školovati u Njemačkoj ili Švicarskoj ili Australiji. Dijete kome ću preliti svu ljubav i vjeru u Boga ali ga učiti da se i čineći dobra djela katolikom zove. I da ga nikada ne dodirnu ovakve riječi i da nikada ne dozvoli da mu poljuljaju temelje vjere.

Pozdrav!

Za drukčiji.ba,

Tamara Sikirić