DIRLJIVO PISMO UČENICE IZ BIH “Sada bi nam svima dali noževe i puške da se poubijamo, kao vi prije 20 godina”

0
1281

Nastavlja se borba učenika iz Jajca koji su protiv koncepta dvije škole pod jednim krovom, piše portal Buka.

Učenica drugog razreda Srednje strukovne škole “Jajce” Kristina Sivonjić objavila je na portalu Jajce online dirljivo pismo u kojem kaže da djeca samo žele biti zajedno, a ne se mrziti.

Pismo ove učenice prenosimo u cijelosti:

“Dobrodošli u BiH. U državu punu nacionalizma. Dobrodošli u državu u kojoj ljude dijele na Hrvate, Srbe i Bošnjake, na katolike, pravoslavce i muslimane.

Dobrodošli u državu gdje djecu od 7-8 godina okreću jedne protiv drugih, odmah im na početku zabrane da se druže sa svojim vršnjakom druge vjere. Dobrodošli u državu, gdje stariji pune djeci glavu o nečemu što nisu ni proživjeli.

Djeca od malih nogu nauče da trebaju mrziti nekog druge vjere, nacije, a ni sam ne zna zašto?

Mi djeca živimo u jednoj bajci u kojoj nije bitno kako se zoveš, u što vjeruješ i kojem bogu se moliš. Ali zato imamo svoje odrasle: očeve, majke, djedove, bake… koji nas plaše raznim čudima, i svakoj bajci naude.

Mi međusobno gradimo prijateljstva koja NACIONALISTI žele srušiti govoreći: “Nismo se mi prije 20 godina ubijali da bi nam se djeca danas družila ili ne daj Bože u školu zajedno išla”.

Bravo! Baš ste neki uzor! Mislim, da možete, sada bi nam svima dali noževe i puške da se poubijamo, kao vi prije 20 godina. Ali vidite i sami da vam ne ide. Vi koji govorite da ste ovaj, onaj, uvijek bolji i važniji od onih drugih, kome to govorite!?

To što ste vi zadržite za sebe. Molite se Bogu kojem hoćete, u kojeg vjerujete, ali poštujte tuđe. Zašto komplicirate stvari, koje su zapravo jako jednostavne?

Nas omladinu, djecu, žele podijeliti ljudi kojima je vrijeme i umrijeti. Koji su jednom nogom u grobu. Pa narode, bolje bi bilo da svoje staračke dane provedete u miru, a ne u razmišljanju kako da pokvarite budućnost BiH.

Vaše vrijeme je prošlo. Vi ste samo sjena, koja prati nas mlade. Gospodo, zaboravljate da svijet ostaje na mladima, a vi sad dobro gledajte šta ćete učiniti po tom pitanju?

 

Vi ćete kad tad umrijeti, a mi ćemo i dalje ostati zajedno…”