Diplomatski zimski bazar uručio 130.000 KM za devet dobrotvornih organizacija za djecu

0
748

Tokom održavanja Diplomatskog zimskog bazara, 3. decembra 2016. godine u Sarajevu, prikupljeno je rekordnih 130.000 konvertibilnih maraka (KM). Organizacioni odbor Bazara odlučio je sredstva usmjeriti ka devet dobrotvornih organizacija koje pomažu djeci u Sarajevu, Banjoj Luci, Mostaru, Doboju i okolici Srebrenice, javlja Anadolu Agency (AA).

Caroline Ferguson, supruga britanskog ambasadora u BiH i članica Organizacionog odbora, istakla je da je na Bazaru zabilježen rekordan broj posjetilaca, a da su sponzori koji su pokrili sve troškove njegovog održavanja, omogućili da svaka zarađena marka ide u dobrotvorne svrhe.

“Ovo je kulminacija našeg napornog rada preko 40 ambasada i 70 nevladinih organizacija i izlagača iz BiH. Oduševljena sam da će zajedno sa četiri organizacije koje su trebale dobiti novac od Bazara, zbog većeg iznosa koji je prikupljen, sredstva dobiti još pet organizacija. Čekove će danas dobiti sedam organizacija, a u ponedjeljak u Banjoj Luci i preostale dvije“, rekla je Ferguson.

Amir Omanović, nacionalni direktor SOS Dječija sela BiH, naglasio je da je izuzetno zahvalan na sredstvima, da će ona biti usmjerena na projekat jačanja porodica suočenih sa izdvajanjem iz porodice u okolini Srebrenice.

“Možete biti uvjereni da ćemo pronaći način da ovaj novac bude najkvalitetnije moguće utrošen. Direktnu podršku dajemo za stotinu porodica u kojima prijeti izdvajanje djeteta iz raznih razloga. Ova sredstva će direktno biti usmjerena ka omogućavanju obrazovanja djece u izdvojenim područjima oko Srebrenice. Veliko hvala u ime 4.000 djece bez roditeljskog staranja, 120.000 kojima prijeti izdvajanje iz porodice. Siguran sam da će sve ove organizacije sa istim fokusom i ciljem producirati najkvalitetnije rezultate“, kazao je Omanović.

Diplomatski zimski bazar podržao je rad sljedećih organizacija: Centar Christine Witcutt u Sarajevu (30.000 KM), Franjevački međunarodni studentski centar u Sarajevu (20.000), Downsy i Mi u Banjaluci (20.000), projekat SOS Srebrenica (20.000), Prijateljska kuća u Doboju (10.000), Los Rosales u Mostaru (15.000), Dajte nam šansu u Sarajevu (5.000), Udruženje Srce za djecu koja boluju od raka F BiH u Sarajevu (5.000) i Obrazovanje gradi BiH u Sarajevu (5.000).