Deset općina u FBiH dobija grant za uređenje poduzetničkih zona, a među njima četiri općine iz Županije Središnja Bosna

0
1302

Federalno ministarstvo poduzetništva i trgovanja odabralo je deset općina koje će dobiti sredstva iz grant sheme “Unapređenje poduzetničkih zona u Federaciji Bosne i Hercegovine” za 2016. godinu.

 
Na osnovu javnog natječaja najbolje prijedloge ponudile su opštine: Orašje, Zavidovići, Tešanj, Gračanica, Novi Travnik, Vitez, Stolac, Jablanica, Kiseljak i Kreševo.
Osnovni ciljevi Grant sheme su izgradnja komunalne infrastrukture unutar poduzetničke zone i unapređenje usluga za razvoj poduzetničke zone kao faktora za ekonomski rast na lokalnom nivou.
Ukupno raspoloživa financijska sredstva iznose 1,4 mil KM, od čega je Vlada FBiH osigurala milijun maraka, a Europska unija u suradnji sa UNDP-om 400.000 KM.
Financijski doprinos Grant šeme po pojedinačnom projektu s kojim se aplicira ne može biti niži od 100.000 KM niti viši od 200 tisuću KM, a sufinanciranje od jedinice lokalne samouprave koja aplicira za bespovratna sredstva je minimalno 25% od ukupne vrijednosti projekta, koja moraju biti osigurana iz vlastitih ili drugih izvora financiranja u vrijeme podnošenja projektnog prijedloga.
Objavljena lista odbranih korisnika grant sheme nije konačna budući da postoji mogućnost prigovora, te Federalno ministarstvo razvoja, preduzetništva i trgovanja zadržava pravo da izvrši korekciju potencijalne rang liste korisnika.