Čović i Radončić na večeri

0
827

Čović i Radončić na večeri dogovorili da političke teme rješavaju u institucijama

Lider Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović i prvi čovjek Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudin Radončić razgovarali su večeras u restoranu u mjestu Polog blizu Mostara o odnosu među strankama i pomacima u FBiH.

Nakon susreta optimistično su poručili da je susret bio neoficijelan i u prijateljskom ozračju te kako je poslužio za razmjenu mišljenja i stavova. Dodali su da među dvjema koalicionim strankama nema neriješenih pitanja i da nema razloga da se ne ubrza evropski put BiH uz vraćanje povjerenja između sebe i svojih saradnika. Naglasili su da treba raditi na poboljšanju odnosa dva naroda u Federaciji BiH.

Ovaj susret prethodno je novinarima nakon sjednice Kolegija SDA najavio i Bakir Izetbegović istakavši kako će on prethoditi trilateralnom sastanku.

Radončić je kazao da su obojica lidera spremni da se vrate ekonomskom razvoju i partnerstvu, a prokomentarisao je i najavljeni referendum u Republici Srpskoj istakavši kako je to nedvosmisleno antidejtonska aktivnost te da u ime stranke i svoje lično ime izražava veliku zabrinutost i negodovanje ovim potezom.

Lider HDZ-a je pozvao Izetbegovića da sjedne sa Miloradom Dodikom i pokuša riješiti problem vezan uz Srebrenicu. Nije bilo razgovora o izborima u Mostaru.

Podsjetimo, nakon nedavnog sastanka Izetbegovića i Dodika, Čović je kazao kako mu ne pada na pamet da se službeno sastaje u kafanama. Oficijelni susret sa Radončićem i Izetbegovićem najavio je za sljedeću sedmicu u institucijama BiH.