Čović: Politička situacija je zabrinjavajuća, ali ni blizu onakva kakvom je neki prikazuju

0
935

Predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora (HNS) Dragan Čović smatra kako postoje određene snage u BiH koje umjetno proizvedenim krizama žele zaustaviti sve unutarnje procese u BiH i usporiti put zemlje ka euroatlantski organizacijama.

– Politička situacija je zabrinjavajuća, ali ni u kom slučaju onakva kakvom je neki žele prikazati. Nije ništa bolje bilo ni prije pet ili deset godina. (…) Neko se trudi da napravi odnose između političkih stranaka gorima nego što oni zaista jesu, a sve s jednim ciljem: da se zaustave svi procesi u Bosni i Hercegovini i da se zadrži ovaj trenutak unutarnje organizacije i političke napetosti, a hrvatskom narodu kao najmalobrojnijem to nikako ne odgovara – izjavio je Čović nakon sjednice Predsjedništva HNS-a.

Takva nastojanja, dodao je Čović, posebno su bila vidljiva nakon posljednje sjednice Sabora HNS-a koja je izazvala burne reakcije u javnosti, iako će, kako je rekao, stranke HNS-a svoj definitivni stav o unutarnjem uređenju tek predstaviti javnosti.

– Što se tiče federalizacije, mi danas imamo određeni vid federalne organizacije. Mi mislimo da je on neučinkovit i da trebamo napraviti bolji. Kakav će biti, to moramo dogovoriti s partnerima, jer bilo koja ideja novog uređenja traži apsolutnu potporu svih konstitutivnih naroda i dvotrećinsku većinu, jer to znači izmjenu Ustava BiH – kazao je Čović.

Što zapravo želi hrvatski narod u BiH, poručio je Čović, bit će jasnije 16. marta  kada će se u Neumu održati naučna  konferencija “Hrvati nositelji evropskih vrijednosti u BiH”.

– Tada ćemo poslati jasnu poruku kako vidimo organizaciju BiH. Posebno želim naglasiti da će nakon konferencije izaći pisani materijal i barem onda će svi moći to pročitati i komentirati na osnovu onoga što je napisano, a ne na osnovu onoga što bi željeli da je neko napisao – poručio je Čović.

Izetbegović sam radi u ime BiH

Na novinarsko pitanje o reviziji bh. tužbe protiv Srbije, Čović je kazao kako ne postoji jedinstven stav institucija BiH.

– Nemamo stav BiH prema tome pitanju koji bi upućivao bilo koga da zauzima stavove oko revizije tužbe. Što ko privatno misli, to je sasvim drugo pitanje. Kada govorimo o institucijama, mi smo raspravljali na Predsjedništvu BiH o tome i jasno smo rekli gospodinu Izetbegoviću da se te stvari ne mogu raditi u ime BiH, bez obzira što mi mislili o genocidu i presudama sudova – istaknuo je Čović.

Na pitanje da ocijeni trenutne odnosa HDZ-a BiH i SDA, Čović je odgovorio da su oni “korektni” bez obzira na sve probleme.

Novinare je zanimalo i što očekuje od ponovljenih izbora u Stocu, a Čović je odgovorio kako očekuje uvjerljivu pobjedu HDZ-a BiH i kandidata te stranke za načelnika općine.