CIA U NOVOOBJAVLJENOM IZVJEŠĆU: ‘Titovi agenti vršili su bombaške napade pa za to optuživali australske Hrvate

0
821

POTRESNO IZVJEŠĆE

Nedavno objavljeno izvješće CIA-e pokazalo je kako su agenti jugoslavenskog režima bili odgovorni za neke od napada na jugoslavenska veleposlanstva u Australiji tijekom 1970-ih i 1980-ih, piše The Australian.

Oni prenose kako je CIA pratila ‘ekstremističke’ hrvatske grupe koje su djelovale u Australiji tijekom tih godina. Posebno je CIA istaknula bombaške napade na jugoslavenske konzulate za koje su optuženi Hrvati.

Vjeruje se kako su Titovi agenti odgovorni za neke od tih napada te da su ih izveli kako bi diskreditirali hrvatsku zajednicu u Australiji.

Napadi protiv jugoslavenskih institucija u inozemstvu

‘Hrvatske i srpske emigrantske grupe bile su posebno aktivne u terorističkim napadima protiv jugoslavenskih institucija u inozemstvu. Većina njihovih aktivnosti odvijala se u Australiji, Zapadnoj Europi, SAD-u te Kanadi’, navodi CIA-in dokument.

U dokumentu je navedeno osam aktivnijih članova, uključujući i Srećka Rovera, kontroverznu firugu koja danas nije među živima. Njegovo ime se u dokumentima CIA-e često spominje kao ime čovjeka koji je uključen u nekoliko grupa te ima reputaciju organizatora terorističkih akcija.

Nakon što je 1950. stigao u Australiju suočio se s optužbom za povezanost s nacističkim režimom u Hrvatskoj tijekom Drugog svjetskog rata.

Radikalna i opasna ekstremistička grupa

‘Hrvatsko revolucionarno bratstvo (HRB) jedna je od najradikalnijih i najopasnijih hrvatskih ekstremističkih grupa. Njihova je misija infiltriranje terorističkih grupa u Jugoslaviju te napadi na jugoslavenske diplomate u inozemstvu’, navodi se u dokumentu.

The Australian spominje i slučaj ‘Hrvatske šestorke’, koja je 1981. osuđena zbog navodnog planiranja bombaških napada, nakon čega su se pojavile snažne sumnje da je riječ o podmetanju jugoslavenskih agenata.