BIH Novalić: Brzo odgovoriti na socijalne teme koje bi mogle eksplodirati

0
914

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić danas je u Mostaru kazao kako Vlada mora brzo riješiti pojedine socijalne probleme građana jer su, kako je sam kazao, došli do toga da “eksplodiraju”.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je na današnjoj sjednici u Mostaru utvrdila nekoliko prijedloga zakona, a bilo je i riječi o socijalno osjetljivim temama kao što je hraniteljstvo i Krivaja.

Podsjećamo, u sklopu reforme socijalne zaštite u Federaciji BiH, Vlada je utvrdila i u parlamentarnu proceduru uputila Prijedlog zakona o hraniteljstvu, a utvrđen je i Prijedlog zakona o bankama. Ipak, pažnju je privukao i zaključak o preradi Zakona o privatizaciji.

“Bilo je riječi o dvije socijalno izložene stvari. To je Zakon o hraniteljstvu koji je pomicanje granica naše socijalne osjetljivosti u našem socijalno osjetljivom društvu, a druga se ticala Krivaje i uvezivanja radnog staža gdje smo donijeli zaključak da moramo brzo, zbog Krivaje i drugih preduzeća sa problemom vezivanja staža, preraditi zakon o privatizaciji i formirati fond sa koga ćemo moći uvezivati radni staž jer smo na Parlemantu usvojili 26 miliona KM za te svrhe.

Morat ćemo izmijeniti neke pravilnike kako bismo mogli brzo koristiti taj zakon kako bi brzo odgovorili na socijalne osjetljive teme koje su došle do toga da eksplodiraju”, rekao je nakon sjednice premijer Federacije BiH Fadil Novalić.