ABA liga sljedeće sezone s 14 klubova.

0
1338
U Budvi je održano vijeće ABA lige na kojem su donešene odluke glede natjecanja u sljedećoj sezoni. Hrvatska ima tri predstavnika.

Cedevitin prwedsjednik Mladen Veber izabran je za novog predsjednika ABA lige, javnog trgovačkog društva osnovanog prošle godine. To je jedna od glavnih odluka Vijeća koje je na crnogorskoj obali donijelo i određene izmjene pravilnika, ali i raspored za sljedeću sezonu u kojoj će sudjelovati 14 klubova.

Sukladno natjecateljskim koeficijentima nacionalnih saveza, 11 klubova koji su natjecanje unaprijed osigurali su: Helios Suns, Krka, Cedevita, Cibona, Zadar, Igokea, Crvena zvezda, Partizan, Mega Leks, Budućnost i MZT Skopje. Dva kluba koja su izborila dodatne plasmane sukladno koeficijentima su Mornar iz Bara odnosno FMP, a četrnaesti klub koji je dobio naplatnu pozivnicu jest Union Olimpija. Ukoliko Slovenci ne ispune financijske uvjete (ne plate pozivnicu), pravo na dodatno, četvrto mjesto ima hrvatski predstavnik. Ipak, za očekivati je da Ljubljančani neće propustiti priliku za sudjelovanje u ABA ligi.

Rukovodstvo lige neće klubovima-članovima nametati izbor federacije ULEB/FIBA kojoj se trebaju prikloniti poštujući njihovu slobodu. Najavljeno je i organiziranje ABA lige za mlađe uzrasne kategorije, a ona prava regionalna liga krenut će 1. listopada.

Parovi 1. kola su:

Crvena zvezda – MZT Skopje, Cedevita – Budućnost, Zadar – FMP, Mega Leks – Union Olimpija, Krka – Helios, Igokea – Cibona i Mornar – Partizan.