13-godišnja Novotravničanka pokazala iznimnu hrabrost priskočivši u pomoć svom vršnjaku

0
1969

U Novom Travniku je 10. lipnja održan Međunarodni karate kup “Orhideja” na kojem je sudjelovalo 27 ekipa. Tijekom natjecanja u Gradskoj sportskoj dvorani došlo je do nesreće prilikom koje je 13-godišnji dječak iz Zvornika pao s pet metara visine na pločice, nakon čega je ostao nepomično ležati. Svi prisutni su bili jako potreseni, u jednom trenutku je došlo  do opće panike, govore nam očevici.

U sportskoj dvorani bili su prisutni i volonteri Crvenog križa zaduženi za pružanje prve pomoći kao i dežurni liječnik. Pored voditelja ekipe volontera Slavka Pintarića i dr. Perende, prva je u pomoć pritekla i Elmedina Herceg, 13-godišnja volonterka.

Samo sam znala da ne smijem paničiti nego pomoći dječaku koji je ispred mene ležao i krvario, donijela sam vodu i pokušavala ga smiriti, dok su ostali utvrđivali stupanj njegovih ozljeda. Bio je jako uplašen, govori nam Elemdina.

Elmedina je odlična učenica sedmog razreda Osnovne škole Safvet-beg Bašagić u Novom Travniku, a kao izvannastavnu aktivnost odabrala je sekciju pružanja prve pomoći koju vodi prof. Džemil Jakić.

Voditelj volontera Slavko Pintarić, koji je bio uz Elemdinu tijekom ovog nesretnog događaja, za hrabru Novotravničanku ima samo riječi hvale. U tim trenucima je najvažnije biti hladne glave i pomoći ozlijeđenom. Kao dugogodišnji volonter Crvenog križa odgovorno tvrdim da bi malo tko reagirao tako smireno jer i mnogo starije osobe od nje u ovakvim trenucima paničare i ne znaju što učiniti. Dodao je kako je upućena inicijativa za dodjelu priznanja Elmedini povodom Svjetskog dana volontera.

Dječak je nakon pada hitno prevezen u Bolnicu u Novoj Biloj gdje je zadržan na promatranju.

Dan poslije posjetili smo bolnicu da provjerimo kako je dječak. Kazali su nam kako je zaista čudo da je pri padu s tolike visine dječak pretrpio samo lakše ozljede, kazao je za Drukčiji radio organizator natjecanja Enes Krajišnik.