​Njemačka traži mnoštvo radnika, evo čega im najviše fali

0
7073

Potražnja kompanija za novim radnicima u Njemačkoj dosegnula je u srpnju rekordnu razinu, a najveća potražnja zabilježena je u sektoru informacijsko-komunikacijskih tehnologija, navodi se u izvješću Saveznog zavoda za zapošljavanje (FEA).

Indeks slobodnih radnih mjesta sastavljen od FEA-e porastao je u srpnju za dva boda, na 256 bodova, što je najviša razina tog pokazatelja od njegovog uvođenja 2005. godine.

Ta vladina agencija istaknula je u izvješću objavljenom u ponedjeljak i da je broj slobodnih radnih mjesta povećan pretežito u gospodarskom sektoru.

Najveća potražnja za novim radnicima zabilježena je u sektoru informacijsko-komunikacijskih tehnologija. Sektori maloprodaje, industrijske proizvodnje i javne uprave također su zabilježili velik godišnji porast slobodnih radnih mjesta.

FEA je rekordnu potražnju za radnicima u Njemačkoj pripisala dugotrajnom ekonomskom blagostanju u zemlji.

Iako je nekoliko instituta snizilo svoje procjene rasta gospodarstva u 2018. godini, snažan rast i dalje se pretače u poboljšane izglede za zapošljavanje.

Uz to, niske razine nezaposlenosti znače da se radnici trenutno osjećaju sigurnijima mijenjati trenutna radna mjesta.

Traže puno ljudi za rad u zdravstvu

Vladina agencija u ponedjeljak je ponovila upozorenje kako se neki sektori gospodarstva, poput zdravstva i skrbi, suočavaju s ozbiljnim manjkom kvalificirane radne snage. Takva okolnost odrazila se u rekordnom indeksu natječaja za zaposlenje koji su ostali nepopunjeni tijekom duljeg vremenskog razdoblja.

FEA bi u utorak trebala objaviti službene podatke o nezaposlenosti za srpanj.

Nezaposlenost tradicionalno raste tijekom ljetnih mjeseci kao posljedica odlaska na godišnje odmore. Tijekom lipnja, službenici na tržištu rada zabilježili su najmanji broj registriranih nezaposlenih stanovnika Njemačke od početka nacionalnih mjerenja 1990. godine.