​Krnjić: Isplata mirovina redovita, povećanje moguće dogodine

0
4117

Nakon što je Federalni zavod za mirovinsko i invalidsko osiguranje (MIO) u ovoj godini uspio smanjiti deficit sa 225 na oko 195 milijuna maraka, isplata mirovina bit će redovita i trajat će, kako je to posljednjih mjeseci postalo uobičajeno, tri dana.

Potvrdio je to za Dnevni avaz direktor Zavoda MIO Zijad Krnjić. Ujedno je i najavio da se povećanje mirovina može očekivati od 1. siječnja naredne godine, s tim da je potrebno da prvo Federalni parlament usvoji novi zakon o MIO, kojim se predviđa njihov rast u skladu s rastom troškova života i prosječnih plaća.

Krnjić je pojasnio da dodatna sredstva, neophodna za povećanje mirovina mogu biti osigurana iz dva izvora, povećanjem broja zaposlenih ili povećanjem plaća, što znači porastom BDP-a.

– Očekujem da će novi zakon o MIO stupiti na snagu 1. srpnja, kako je to i planirano. Moram naglasiti da je takav zakon bilo neophodno donijeti, jer je postojeći prevaziđen, producirao je financijsku krizu i nepravdu i ubrzano urušavanje mirovinskog sustava u FBiH – kazao je Krnjić.

Također, novi zakon je jamac da ubuduće neće doći do smanjenja mirovina.

– Čak i ako se troškovi života i plaće smanje, mirovine neće pratiti taj trend. To znači da će položaj umirovljenika biti postupno popravljan, da neće biti gori – pojasnio je Krnjić za Avaz.