Nikada nije bilo više priče o tome koliko je naša država ostarila, kako nema beba, kako se mladi ne odlučuju za osnivanje obitelji, a nikada manje brige o majkama.

Prema zakonu u FBiH poslodavac ne može odbiti primiti u radni odnos ženu zbog toga što je trudna, niti joj može otkazati ugovor o radu zbog trudnoće ili zbog toga što žena koristi porodiljno odsustvo, ali taj zakon izgleda, ne vrijedi u Novom Travniku.

Iako su nediskriminacija prilikom zapošljavanja i uvjeti za otkaz ugovora o radu propisani i drugim odredbama Zakona o radu, poslodavci se najčešće ne obaziru na ove odredbe. Rijetke su situacije da poslodavci primaju trudnice na rad, dok je vrlo česta pojava da trudnice koje imaju zaključen ugovor o radu na neodređeno vrijeme dobivaju otkaze sa obrazloženjem da su tehnološki višak. Time, u stvari, poslodavci nastoje prikriti da je trudnoća isključivi razlog otpuštanja žene.

Novotravničanka (identitet poznat redakciji), buduća majka koja bi trebala biti posebno zaštićena i povlaštena, nakon što je poslodavcu rekla da je trudna, dobila je otkaz u roku nekoliko dana. I to nije prvi slučaj u Novom Travniku. Poslodavci otkaze pravdaju tehnološkim viškom, a u slučaju da su radnice prijavljene na određeno vrijeme, jednostavno ne produže ugovor u radu.

Posljednja istraživanja pokazuju kako je čak 55 posto žena ostalo bez posla tijekom trudnoće, ali priče o ženama koje su radi trudnoće dobile otkaz ćete rijetko pronaći u medijima. Još rjeđe ove priče dospijevaju do inspektora rada, ombudsmana, a gotovo nikada do sudova. Ipak, čujete ih gotovo svakodnevno od prijateljica, susjeda, ili dok čekate u redu, tako da svatko od nas zna barem jednu ženu koja je zbog trudnoće ili porodiljnog dobila otkaz.

Naša sugovornica se pita što je rješenje u ovakvim situacijama, javno objaviti imena tih poslodavaca, tražiti pravdu na sudu ili se jednostavno pomiriti s nepravdom kojom smo okruženi!?