SP rukometaša. Mađarska – Hrvatska

0
670
Hrvatska i Mađarska večeras će zaigrati u dvoboju 2. kola na Svjetskom rukometnom prvenstvu. Pobjedom bi “kauboji” de facto osigurali drugo mjesto u skupini.

Prošli smo Saudijsku Arabiju. Teško, ali smo prošli. Otvaranje je apsolvirano, što bi valjda trebalo značiti da su se neke stvari uigrale, koliko su se uigrati mogle. Kretanja hrvatskih rukometaša po parketu Kindarene u Rouenu zapravo su odavala mnogo više no što je to reklo onih 10:11 u 29. minuti ili 21:18 u 47. minuti. Govorimo o sekvencama utakmice u kojima je ona već trebala biti načeta (kraj prvog), a onda i riješena (ovo kod plus tri).

Međutim, ni u jednom od tih trenutaka nije bilo spokojno. Čak i kad se otišlo na 20:14, znalo se da ne štima sve. Veo pobjede od plus pet sasvim je sigurno sakrio nešto što će Mađari večeras, i ovako ranjeni – znati kazniti. Radi se o reprezentaciji koju možemo zvati našom mušterijom, no i ona se ponekad znala naljutiti pa primjerice ne ostaviti napojnicu. Porazi su se događali davno, 1997. i 1998. godine, a ni remi iz Novog Sada nije nas bolio jer smo već ranije bili osigurali polufinale.

U dvoboju s Nijemcima pokazali su da je 6-0 obrana sa Schuchom i Ligetvarijem u sredini vrlo dobra, naročito u počecima drugog poluvremena kada su stigli njemačko vodstvo od pet razlike s poluvremena. Da Silvio Heinevetter nije branio kako je branio (15/30 obrana) i da je u punoj snazi do kraja mogao participirati Laszlo Nagy, tko zna kako bi sve skupa završilo. Branitelji europskog naslova vjerojatno bi bili još ugroženiji, a to uoči utakmice Hrvatske i Mađarske ne bi bilo dobro. Posebno nakon onakve naše predstave sa Saudijcima u kojoj smo se do 48. minute tresli za rezultat. Da Lovro Mihić nije odigrao “kulerski”…

Vratarske uloge podjednako imaju Fazekas i Mikler, U prvom dijelu branio je Fazekas, kasnije Mikler, ukupno su imali 31 posto obrana, što je značajno poremetio stopostotni učinak Uwe Gensheimera iz sedmeraca (8/8). Fazekasu ne smeta ni činjenica da je u listopadu prošle godine zašao u peto desetljeće života. Debitirao je baš 1998. godine, mjesec dana prije no što će Hrvatska izgubiti od Mađarske u skupini na EP-u u Italiji. Tada nije igrao, ali jest godinu dana kasnije kada smo uzvratili u skupini SP-a u Egiptu.

France Handball 2017 / Flickr
France Handball 2017 / Flickr

Nemaju klasično lijevo krilo, puno im toga ovisi o vanjskoj liniji. Desno je već spomenuti Nagy, prva i posljednja rečenica svake priče o mađarskom rukometu. I taj je igrao protiv nas u Egiptu ’99. godine, iza sebe ima 13 godina iskustva u Barceloni, a posljednjih pet sezona nastupa za Veszprem. Nije ga u reprezentaciji bilo zbog poznatog skandala s mađarskim rukometnim savezom, a vratio se pred London u kojem je Mađarska bila četvrta. Nakon poraza od Hrvatske, jasno.

Uz Nagyja koji je odigrao samo 17 minuta protiv Nijemaca, centralno je prva opcija Csaszar iz švicarskog Schaffhausena s istom minutažom. Lijevo je Jamali, također član Veszprema, ali na posudbi u Meshkovu iz bjeloruskog Bresta. Do 2015. igrao je za reprezentaciju Irana, nakon čega je naturaliziran. Rolu Nagyja zamijenio je Zsolt Balogh iz Pick Szegeda, a brojnost na vanjskim pozicijama daju Bodo (Pick Szeged) i Lekai (Veszprem). I oni su Njemačkoj dali tri gola. Na desnom krilu ordinira iskusni Harsanyi iz Tatabanye. Ne smije se zaboraviti ni opasni Ancsin, a Mađarska nominalno ima četiri pivota….

Dobije li se Mađarska, put prema najmanje drugom mjestu u skupini je otvoren. Na Bjelorusiju i Čile može se ići rasterećeno, a pod uvjetom da i Nijemci “počiste” sve do sljedećeg petka, gledat ćemo spektakl u Rouenu. Ali, korak po korak…

MEĐUSOBNI DVOBOJI NA VELIKIM NATJECANJIMA

Svjetska prvenstva (5-0-1): 
Španjolska 2013 – pobjeda u skupini (3. kolo) 30:21
Hrvatska 2009 – pobjeda u drugoj skupini (1. kolo) 27:22
Njemačka 2007 – pobjeda u drugoj skupini (2. kolo) 25:18
Portugal 2003 –  pobjeda u skupini (5. kolo) 30:29
Egipat 1999 – pobjeda u skupini (3. kolo) 20:19
Japan 1997 – poraz u skupini (3. kolo) 20:23

Europska prvenstva (1-1-1):
Srbija 2012 – remi u skupini (5. kolo) 24:24
Italija 1998 – poraz u skupini (5. kolo) 27:28
Španjolska 1996 – pobjeda u skupini (1. kolo) 30:27

Olimpijske igre (3-0-0):
London 2012 – pobjeda za 3. mjesto 33:26
London 2012 – pobjeda u skupini (3. kolo) 26:19
Atena 2004 – pobjeda u polufinalu 33:31

Ukupno: 9-1-2, gol razlika 325:287 u korist Hrvatske

RIJEČ IZBORNIKA

Željko Babić: “Oni su malo drugačiji tim u odnosu na nas. Starija su momčad, jaka, s dobrim golmanom i jakim pivotom. Moramo odigrati bolje nego jučer, nadam se da će to tako i biti. Moramo popraviti našu performansu, grč kojeg smo jučer imali mora završiti. Moramo biti malo brži i precizniji u kretanju”.

C2H9-UvWgAElCeD