Čović je odgovorio kako je Odluka Ustavnog suda BiH stavila je van snage određene odrednice Izbornog zakona i kaže se da se promjena mora napraviti u Parlamentarnoj skupštini BiH.

”Ako ja želim Komšića, onda Izetbegović želi Herceg-Bosnu”, odgovorio je Dragan Čović, čelnik HDZ-aq BiH, Bakiru Izetbegoviću na izjave da Čoviću odgovara Željko Komšić u Predsjedništvu BiH.

”Vjerojatno bi mogli istim riječima komentirati naša nastojanja i uspjeh o razgovorima. Tu bih stao da nikoga ne povrijedim”, dodao je.

Čović je na konferenciji za medije u Mostaru rekao kako je tijekom sastanka s HDZ-om Hrvatske kolege informirao o razgovorima u Neumu i kako oni nisu uspjeli u formatu koji je bio. No, dodao je, kako ostaje mogućnost za dalje razgovore.

“Informirao sam kolege o onome što smo razgovarali proteklih šest mjeseci sa predstavnicima drugih stranaka. Pregovori u Neumu nisu uspjeli u formatu kako je planirano. U četvrtak u 12 sati u Parlamentu BiH ćemo imati sastanak stranaka koje su sjedile i u Neumu. Učinit ćemo sve da napravimo iskorak. Razgovarali smo danas o tome kako se dalje ponašati, a pripremamo proširenu sjednicu HNS-a i izvanredni Sabor 19. veljače”, kazao je.

Rekao je i kako je Venecijanska komisija kazala kako pojam legitimno predstavljanje nije problem te da je etnički prefiks usuglašen. Dodao je kako je problem u Neumu nastao kada je Venecijanska komisija to ponovila nakon čega su bošnjački pregovarači tražili pauze.

Na pitanje hoće li će biti izbora i što znači komentar da nema preduvjeta za održavanje izbora, Čović je odgovorio kako je Odluka Ustavnog suda BiH stavila je van snage određene odrednice Izbornog zakona i kaže se da se promjena mora napraviti u Parlamentarnoj skupštini BiH  ”Ako je nema, onda je vrlo jasno da ne postoje zakonske mogućnosti da se izbori organiziraju, kako kažu iz Središnjeg izbornog povjerenstva i međunarodne zajednice.

Rekao sam u subotu Schmidtu odnosno pitao zašto je porukom ohrabrio jednu stranku na početku pregovora da ne mora postići dogovor”, kazao je. Ističe da misli kako nema preduvjeta za izbore, ako se ne izmjeni ono što je Ustavni sud stavio van snage. ”Ja i dalje vjerujem da ćemo promijeniti to”, dodao je.