15.8 C
Novi Travnik, BA
Utorak, 17 svibnja, 2022
Magazin FOTO/VIDEO: Atrakcija u Orašju: Pojavilo se do sad najveće jato labudova

FOTO/VIDEO: Atrakcija u Orašju: Pojavilo se do sad najveće jato labudova

0
1173

Labudovi koji su nedavno boravili na obali rijeke Save u Orašju te svojim prisustvom uljepšavali grad, ponovno su se vratili u Orašje, ovaj put u većem broju.

Naime, u ljeto 2016. godine pojavilo se omanje jato labudova što je veoma obradovalo stanovnike ovog gradića na sjeveru BiH s obzirom da labudova u ovim krajevima nije bilo dugi niz godina. U samom početku jato je brojalo 12 ptica, a nakon mjesec dana ukupan broj popeo se na 26. Ova prava mala atrakcija trajala je do listopada 2016. kada su ove veličanstvene ptice jednostavno nestale na isti način kako su se i pojavile.

No, sredinom siječnja labudovi su ponovno došli na obalu Save i to u pojačanom sastavu. Ovaj put jato je uvećano za 74 ptice. Kako su nam kazali mještani Orašja, provedeno vrijeme na otvorenom uz prisustvo labudova pruža im veliki odmor i duhovni mir te da boravak od dvadesetak minuta pored labudova čini čuda za maksimalno opuštanje. Građani Orašja se nadaju da ove ptice više neće odlaziti iz ovih krajeva i da će se stalno nastaniti na obali rijeke Save.

Kako je za naš Pogled.ba kazao Husein Zolić, administrator Facebook stranice „Orašje fotografije“ proteklih godina u Orašje bi dolazio par ili dva labudova, ali nikad u ovolikom broju.

„Jedna gospođa mi je javila da zna pouzdano od svojih prijatelja da ovo jato dolazi iz Švedske i da su prstenovani stariji labudovi, što se može vidjeti i na oznakama te da bi bilo poželjno da im se sagrade male kućice kao sklonište od jake zime jer je baš i ne vole“, dodao je Zolić.

Prisjetimo se i kako je sportski komentator iz Orašja, prenoseći svojedobno utakmice “HNK Orašje” dok je još igrao u Premijer ligi BiH, nogometaše ovog kluba prozvao „Oraškim labudovima“, pa se stanovnici ovog grada nadaju kako će se s dolaskom labudova i njihova momčad vratiti tamo gdje i pripadaju – u Prvu nogometnu ligu BiH.

Inače, prema riječima stručnjaka, ove ptice koje spadaju među najljepše na svijetu su po pravilu stanari sjevernih krajeva Europe, i ne sele se s jeseni u toplije krajeve, kao što to rade laste i rode, osim kada se zamrznu vode. Tada odlaze malo južnije u potrazi za hranom, ali se sa prvim znacima proljeća vraćaju u svoje prebivalište. Hoće li, i koliko će se zadržati labudovi u ovim krajevima, pokazat će vrijeme.

Labud je ptica o kojoj govore mnoge legende i koja u ljudskom predavanju ima bogata simbolična značenja. Prema legendi o postanju svijeta, za koju se smatra da datira iz najranijih kultura, labud predstavlja kombinaciju zraka i vode, neophodnih elemenata za rast i razvoj sjemena i obnavljanje vegetacije, čime simbolizira sam život. Oni su monogamni i žive u parovima dugi niz godina te su veoma pažljivi partneri.

Labudovi spadaju u ugrožene vrste ptica. Sve vrste labudova koje žive u Hrvatskoj i Srbiji su strogo zaštićene životinjske vrste.

https://www.facebook.com/Orasje.BiH/videos/1232899810125859/

A.K./Pogled.ba

Još iz kategorije Novosti

 

%d blogeri kao ovaj: