Užas se nastavlja: Uragan Mathew uzeo 843 života na Haitiju, upravo hara Floridom

0
738

VIŠE OD 10 GODINA PRIJETI SAD-U

Uragan Matthew, s vjetrovima jačine 195 kilometara na sat pogodio je središnju Floridu gdje je uzeo jedan život u svome kretanju prema sjeveru i prijeti novim razaranjima nakon što je na Haitiju usmrtio 843 osobe, prema novim podacima.
Oko 600.000 kućanstava na Floridi ostalo je bez struje, rekao je guverner Rich Scott na konferenciji za novinare dok se oluja približava toj saveznoj državi Sjedinjenih Država nakon smrtonosnog pohoda po Haitiju.
Scott je rekao da zemlji prijete poplave u području Jacksonvillea i upozorio je sugrađane: “Najgori dio tek dolazi”.
Agencija AFP prenosi da je žena stara pedesetak godina dobila srčani udar no zbog nevremena nije mogla biti prevezena do bolnice te je umrla.

is-deciderHtmlWhitespace" cite="https://twitter.com/CNNnewsroom/status/784394735473623040">

Hurricane Matthew: Powerful winds litter streets of Daytona Beach Florida with debris http://cnn.it/2dXwWWt 

Matthew je prvi veliki uragan koji u više od deset godina izravno prijeti Sjedinjenim Državama i zbog njega su provedene masovne evakuacije stanovništva s obale Floride preko država Georgije i Južne te Sjeverne  Karoline.

Na Haitiju 572 mrtvih
Na Haitiju je ovaj tjedan Matthew poharao ruralna naselja te je broj mrtvih, prema zadnjim podacima lokalnih dužnosnika, narastao na 843 prenosi agencija Reuters. Upravo ta najsiromašnija država najteže je pogođena od svih karipskih država kojima je Matthew prošao. Četiri žrtve prijavljene su u Dominikanskoj Republici, dok je na Kubi i Bahamima, zasad prijavljena samo materijalna šteta.
U 14 sati po srednjoeuropskom vremenu centar uragana bio je 55 kilometara od Cape Canaverala na Floridi, mjestu odakle se lansiraju svemirske rakete i prema dojavama  uništio je krov postrojenja lansirnog centra NASA-e (Američke svemirske agencije).
‘OVA OLUJA ĆE VAS UBITI, BJEŽITE!’ SAD u strahu od moćnog uragana, Obama proglasio izvanredno stanje
Apokaliptične scene blizu Cape Canaverala
Apokaliptične scene opisao je Jeff Pitrowski iz Tulse u Oklahomi koji je bio blizu Cape Canaverala rano u petak.
“Vjetrovi su upravo sada podivljali” i oluja ruši dalekovodne stupove i drveće te uništava jumbo-plakate, rekao je.

Američka nacionalna meteorološka služba procijenila je da bi oluja mogla biti najsnažnija koja je pogodila Floridu u zadnjih 118 godina. Upozorenje na uragan prošireno je od južne Floride prema saveznim državama Georgiji i Južnoj Karolini.

(Hina)