Izetbegović i Dodik postigli dogovor

0
784

 

Izetbegović i Dodik postigli dogovor o aranžmanu s MMF-om i mehanizmu koordinacije

izet dodik

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uspjeli su na današnjem sastanku postići dogovor o mehanizmu koordinacije i kreditnom aranžmanu BiH sa Međunarodnim monetarnim fondom.

 

izetbegović.png1

Izetbegović i Dodik danas su se nakon dvije godine sastali u motelu Barka u Istočnom Sarajevu.

Sastanku je prisustvovao i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i premijerka RS-a Željka Cvijanović, a formalni domaćin bio je šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark.

Sastanku se pridružio i premijer Federacije BiH Fadila Novalića koji će zajedno sa Zvizdićem potpisati Pismo namjere MMF-u.

Podsjećamo, Međunarodni monetarni fond (MMF) odgodio je kreditni aranžman BiH jer Zvizdić i Novalić nisu potpisali Pismo namjere.

Zvizdić je izjavio kako Pismo namjere o novom kreditnom zaduženju naše zemlje kod MMF-a nije potpisao zbog neusvajanja brojnih važnih dokumenata, koji trebaju trasirati evropski put BiH, poput SSP-a, mehanizma koordinacije i drugih.

Mehanizam koordinacije jedan je od ključnih uslova koje BiH mora ispuniti na putu ka Evropskoj uniji. Riječ je o mehanizmu koji bi trebao omogućiti da svi nivoi vlasti u BiH govore jednim glasom.

Vijeće ministara BiH usvojilo je na tajnoj sjednici 26. januara 2016. godine Odluku o sistemu koordinacije procesa evropskih integracija u Bosni i Hercegovini bez saglasnosti entiteta čemu su se žestoko usprotivili Milorad Dodik i Željka Cvijanović.