Nekropola stećaka Maculje u Novom Travniku upisana na listu svjetske baštine UNESCO-a

0
2559

Nekropola stećaka Maculje („Kameni svatovi“) u Novom Travniku (Rostovo) upisana na listu svjetske baštine UNESCO-a!

15. srpnja ostati će upisan kao jedan od najznačajnijih dana kada je u pitanju kulturno blago Srednje Bosne. Danas je komitet koji čini 21 zemlja članica UNESCO-a odlučio da između ostalog i nekropola stećaka Maculje u Novom Travniku bude upisana na listu UNESCO svjetske baštine.

Ovim činom općina Novi Travnik značajno je unaprijedila kvalitetu svoje turističke ponude, a Srednja Bosna je ostvarila jedan od vrhunskih motiva dolaska turista. Samo proglašenje i upis nekropole stećaka Maculje na listu svjetske baštine neizmjerno je važno kako u povećanju pozitivnog imidža tako i u budućoj promociji, ne samo Novog Travnika već i cijele Srednje Bosne. Upis stećaka na listu svjetske baštine od ogromnog je značaja u budućem razvoju turizma.

Nekropola stećaka Maculje smještena je na području Rostova između Novog Travnika i Gornjeg Vakufa-Uskoplja na oko 20 kilometara od Novog Travnika. U narodnoj tradiciji ova nekropola naziva se još i „Kameni svatovi“. Nekropola ima 101 stećak i 16 krstača. Stećci su uglavnom sanduci (52), ploče (32), sljemenjaci (11), dok se preostalih 6 ne mogu definirati.