Tajni dokumenti ISIL-a koji su nedavno dospjeli u javnost otkrivaju profile 4.000 stranih boraca u redovima te okrutne terorističke organizacije koja je proglasila kalifat na području Iraka i Sirije.

The Independent piše kako ti dokumenti pokazuju da se ISIL-u većinom pridružuju relativno dobro obrazovani, ali nezapsoleni mladići iz dobrostojećih obitelji.

Radikalizacija nema veze s obrazovanošću

Na temelju dokumenata koji su procurili zahvaljujući jednom odbjeglom pripadniku ISIL-a, Svjetska banka napravila je socioekonomsku studiju želeći dokučiti razloge zbog kojih ISIL privlači velik broj ljudi u svoje redove.

Podaci govore da je više od četvrtine unovačenih stranaca u redovima ISIL-a fakultetski obrazovano, dok ih je 15 posto završilo samo osnovnu školu, Tek dva posto stranaca u redovima ISIL-a su nepismeni, što obara teoriju da je vjerska radikalizacija povezana sa siromaštvom i neobrazovanošću.

Također, ISIL-ovi novaci u prosjeku su mladi nezaposleni samci, nedovoljno imućni da bi osnovali obitelj. Njihovo poznavanje islama, čak i kada su visokoobrazovani, tek je neznatno veće od osnovnih znanja o toj vjeri za koju se bore.

Bombaši-samoubojice iz imućnih obitelji

Prema istim podacima, većina onih koji pristupaju ISIL-u spremni postati bombaši-samoubojice nezaposleni su, ali stižu iz imućnijih obitelji i imaju vojničkog iskustva.

Dobiveni dokumenti odnose se na približno 4.000 stranih dobrovoljaca, mahom iz Europe i s Bliskog istoka, koji su ISIL-u pristupili u razdoblju od početka 2013. do konca 2014. godine. Procjenjuje se da je riječ o deset posto od ukupnog broja pripadnika ISIL-a.

Prema istom podacima, prosječna starost pripadnika ISIL-a je 27 godina. Najmlađi regruti dolaze iz Libije i u prosjeku imaju 23 godine, a najstariji, s 33 godine u prosjeku, stižu iz Indonezije.

Važni podaci o profilima stranih boraca

Što se tiče područja s kojih najviše dolaze, podaci ukazuju na krajnosti. najviše regruta, naime, u ISIL stiže s područja Darnaha, grada na sjeveroistoku Libije te kasima, provincije u Saudijskoj Arabiji.

Siromašno područje Darnaha je tijekom povijesti bilo mjesto najsnažnijeg islamskog otpora libijskoj državi. S druge strane, Kasim je vehabijsko područje gdje mahom žive visokobrazovani i relativno bogati ljudi.

Podaci o profilu stranih boraca u redovima ISIL-a važni su u vrijeme kada ISIL doživljava velike poraze na ratištu, a mnogi se borci vraćaju u svoje matične zemlje gdje vjerojatno namjeravaju nastaviti vjerski i ideološki rat.