Zvizdić: Velika zainteresiranost za ulaganja u BiH i regiju zapadnog Balkana

0
1239

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić na poziv prijestolonasljednika Abu Dhabija, šeika Mohammeda bin Zayeda Al Nahyana i predsjednika Republike Francuske Francoisa Hollandea sudjeluje u radu  prve Međunarodne konferencije o zaštiti kulturnog naslijeđa u oblastima sukoba, koja se održava u Abu Dhabiju, glavnom gradu Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE).

Predsjedavajući Zvizdić danas je u obraćanju sudionicima konferencije govorio o iskustvima Bosne i Hercegovine koja je na vlastitom primjeru osjetila posljedice razaranja kulturnog naslijeđa, te ponudio osnivanje jednog od specijaliziranih svjetskih centara/instituta za očuvanje svjetskog kulturnog naslijeđa u opasnosti, koji bi bio lociran u Sarajevu.

– Konferencija je bila dobra prilika da prezentiram iskustva BiH u revitalizaciji i rekonstrukciji te obnovi i zaštiti našeg kulturno-povijesnog naslijeđa – kazao je predsjedavajući Zvizdić u izjavi za Fenu, potcrtavajući da se radi o uspješnim projektima i korisnim iskustvima na tom planu.

U tom kontekstu, podsjetio je na uspješno realizirane projekte poput obnove Starog grada i Starog mosta u Mostaru ili sarajevske Vijećnice, te određenog broja sakralnih ili profanih objekata, a što je sadržano u katalogu sačinjenom tijekom  pripreme za konferenciju u Abi Dhabiju.

– Riječ je o izuzetnom iskustvu i stoga smo i predložili osnivanje jednog specijaliziranog svjetskog centra za projektiranje i upravljanje procesima zaštite kulturno-povijesnog naslijeđa koje se nalazi u opasnosti od uništenja, odnosno njegove obnove, a koji bi bio etabliran u BiH – pojašnjava Zvizdić.

Istovremeno, naglašava  da je inicirano da se napravi jedan ozbiljan prijedlog dopune Protokola iz Haaga kojim bi se otuđenje i uništavanje kulturnog naslijeđa koje predstavlja riznicu, memoriju, odnosno zajedničko bogatstvo cijelog čovječanstva tretiralo kao zločin.

Zvizdić navodi da je na temelju predočenih ideja i rada međunarodne konferencije pokrenuta i inicijativa za etabliranje fonda koji bi imao na raspolaganju oko 100 milijuna dolara, od čega će početnih 30 milijuna osigurati Francuska, a čija bi sredstva bila usmjerena ka zaštiti i očuvanju kulturno-povijesnog naslijeđa.

– Iskustva BiH su zaista vrijedna, a što je u svom govoru spomenuo i francuski predsjednik Francois Holland i mislim da je naš prijedlog koji sam prezentirao naišao na odobravanje i da možemo vrlo optimistično gledati na moguće sudjelovanje BiH u daljim procesima koji su u fokusu ove međunarodne konferencije – precizira Zvizdić, navodeći da je BiH jedna od 12 zemalja čiji predstavnici prisustvuju ovom značajnom skupu.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH napominje kako je prisustvo u Abu Dhabiju bila prilika i za bilateralne kontakte, odnosno plodonosnu razmjenu mišljenja s kolegama – premijerima i predsjednicima, pri čemu se uvjerio da svi puno znaju o BiH, a poseban interes iskazali su državni dužnosnici i investitori iz UAE i širew regije, koji su bili u posjeti našoj zemlji i upoznali se o bh. potencijalima.

Ističe da je primjetna velika zainteresiranost za investicije i ulaganja u regiju zapadnog Balkana, a posebno u BiH zbog njenih vrlo kvalitetnih projekata i značajnih prirodnih resursa.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, drugog dana boravka u Abu Dhabiju, prisustvovao je  veličanstvenoj ceremoniji obilježavanja Dana državnosti  koji se slavi u znak sjećanja na  1971. godinu kada se  sedam emirata ujedinilo u Ujedinjene Arapske Emirate.

Svečanosti su prisustvovali brojni visoki svjetski dužnosnici , između ostalih, predsjednik Republike Francuske Francois Hollande, predsjednik Afganistana Ashraf Ghani, premijer Grčke Alexis Tsipras, premijer Senegala Mohammed Dionne, predsjednik Republike Srbije Tomislav Nikolić, predsjednik Egipta Abdel Fattah el-Sisi, predsjednik Republike Mali Ibrahim Boubacar Keïta.