Vlado Gotovac održao jedan od najboljih govora u povijesti RH

0
1343

PRIJE 25 GODINA

“JA VAS volim i ja se vama ponosim. I kad bih trebao birati hoću s vama umrijeti ili s ovim strašilima živjeti, izabrao bih smrt”, započeo je tog 30. kolovoza 1991. godine pred Komandom 5. vojne oblasti u centru Zagreba svoj čuveni govor Vlado Gotovac.

Kako prenose agencije, tisuće ljudi stajalo je na kiši tog dana. Rat je već počeo, a tadašnji predsjendik Matice hrvatske Vlado Gotovac održao je govor na skupu kojeg su organizirale majke čiji sinovi su u tom trenutku služili JNA i nije im bilo dopušteno vratiti se kući.

“Ovi ovdje nemaju od čega umrijeti jer nemaju ni dostojanstva ni ljubavi”, rekao je Gotovac.

“Generali nemaju djecu ja vas uvjeravam, jer onaj koji tuđu djecu ubija, nema djece. Jer onaj tko tuđe majke ucviljuje, nema majke. Jer onaj tko ruši tuđe domove, nema doma. Umrijet će u pustoši svog mrtvog srca. Sramit će ih se njihova djeca, jer nisu im bili očevi. Sramit će ih se njihove žene, jer su bili ubojice tuđe djece. Sramiti će ih se njihove obitelji, jer su uništavali tuđe obitelji”, govorio je tada Gotovac.

Teško političko stanje i agresiju koja se spremala Gotovac je tog kišnog kolovoškog popodneva uspio svesti na sram generala JNA.

Vlado Gotovac ostao je upamćen kao jedan od boljih govornika u novijoj hrvatskoj povijesti, a mnogi upravo njegov govor u Zagrebu smatraju jednim od najboljih. Prema mnogima, Gotovac je bio najrazboritiji glas Hrvatskoga sabora. Bio je pjesnik, filozof, političar i intelektualac.

Umro je u Rimu u prosincu 2000. godine.