Slovenija i Srbija konsultirali bh. stručnjaka dr. Čehića oko izrade Zakona o liječenju neplodnosti

0
1116

ZDRAVSTVO

Nacrt Zakona o liječenju neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom naći će se pred zastupnicima Federalnog parlamenta na sjednici koja je zakazana za utorak i srijedu.

Prijedlog ovog zakona u Federaciji prvi put je kreiran 2012. godine, od strane tadašnjeg ministra zdravstva FBiH Rusmira Mesihovića, ali Zakon do danas nije prošao Parlamentarnu proceduru. Njegovo ponovno iniciranje tražili su parlamentarci iz SDP-a. Riječ je o važnom zakonu za građane u Federaciji. Govori se o hiljadama bračnih parova koji ne mogu dobiti dijete prirodnim putem. Statistike govore da svaki šest par u Bosni i Hercegovini ne može imati dijete prirodnim putem, te da im je potreba medicinska pomoć.

Dr. Ermin Čehić, specijalista ginekologije i akušerstva, subspecijalista humane reprodukcije koji je na čelu Centra za humanu reprodukciju Kantonalne bolnice Zenica rekao je Patriji da Federacija jedina u regionu nema zakon o liječenju neplodnosti. Trenutno se koristi zakon iz bivše SFRJ, kada se nije znalo za 90 posto metoda koje se danas koriste u liječenju neplodnosti.

U drugom bh. entitetu, Republici Srpskoj, postoje odluke koje kako tako regulišu ovu oblast.

Građani iz Federacije koji ne mogu prirodnim putem dobiti dijete liječenje moraju platiti sami. U Kantonu Sarajevo dio tog novca subvencionira Kanton, ali to nije slučaj u većini drugih kantona.

Slovenija i Srbija nedavno su dobili kvalitetne zakone koji regulišu ovu oblast. I jedna i druga zemlja konsultirali su dr. Čehića prilikom izrade tih zakona. Bosna i Hercegovina, dakle, ima pameti. Potrebna je samo politička volja.

Jedan tretman biomedicinski potpomognute oplodnje u klinikama ima cijenu između 4.000 i 8.000 KM, a prvi pokušaj u većini slučajeva ne bude uspješan. Ovako visoke cijene nedostižne su većini bh. građana. Jedina opcija za tretman su im krediti kod banaka – kaže dr. Čehić.

Federacija mora početi subvencionirati tretmane biomedicinski potpomognute oplodnje. Koliko god tretmani bili skupi, po državu BiH daleko je skuplji i opasniji problem pada nataliteta, a biomedicinski potpomognuta oplodnja je jedan od važnih vidova borbe protiv ove pošasti – smatra dr. Čehić. On dodaje da je srbijanski zakon o biomedicinski potpomognutoj oplodnji jedan od najboljih zakona ove vrste u svijetu, te da bi takav primjer trebale slijediti i vlati u Bosni i Hercegovini.

Pod sterilitetom kod ljudi se podrazumijeva nemogućnost začeća nakon godine dana normalnih seksualnih odnosa. Utvrđivanje bračnog steriliteta podrazumijeva preduzimanje iscrpne dijagnostike kod oba partnera. U velikom broju slučajeva dovoljne su jednostavne i jeftine metode da bi se utvrdio uzrok, dok je kod određenog broja slučajeva nekada teško ustanoviti uzrok steriliteta. Uzroci su mnogobrojni, a mogu biti prisutni i kod muškarca i kod žene ili kod oba partnera. Nakon dijagnostike i svih jednostavnijih metoda terapije, jedan određeni broj parova do potomstva može doći jedino postupcima MPO-a. Uspjeh MPO-a je 20-35 posto, što zavisi od više faktora.