SJEĆANJE NA ZLOČINE

0
1587

Prvi put nakon 22 godine: Članovi Međureligijskog vijeća posjetili stratišta sva tri naroda

Članovi Međureligijskog vijeća u Bosni i Hercegovini zajedno sa Semihom Borovac, ministricom za ljudska prava i izbjeglice BiH posjetili su danas mjesta stradanja Bošnjaka, Srba, Hrvata i Jevreja u Federaciji.

Nakon Jevrejske općine u Sarajevu delegacija je jutros posjetila Kazane kod Sarajeva. Molitvu za ubijene Srbe izmolili su srpski sveštenici. Delegacija se zatim zaputila ka Križančevom selu, Kruščicama te Korićanskim stijenama.

Delegaciju je predvodio predsjednik Međureligijskog vijeća episkop Grigorije i članovi Skupštine Vijeća vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, zamjenik reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH Husein ef. Smajić i Boris Kožemjakin, predsjednik Jevrejske općine Sarajevo.

Vladika Grigorije rekao je ranije da je ovo vrlo važan i težak korak, ali da članovi MRV žele poslati poruku da se klanjaju svakoj žrtvi i da se protive svakom zločinu.

– Došlo je vrijeme da se svi na jedan iskreni način postidimo onoga što se dogodilo među nama – rekao je vladika Grigorije, piše Patira.

KAZANI su nepristupačan lokalitet na obroncima Trebevića gdje je tokom agresije na BiH, opsade Sarajeva, dovodena grupa civila koji su ubijeni a potom bačeni u jamu. Broj ubijenih na Kazanima do danas nije zvanično utvrđen. Iz duboke jame na tom mjestu nakon rata, u više ekshumacija, izvađeni su posmrtni ostaci 23 žrtve, od kojih je 15 identifikovano.


Foto Patria

Prema podacima Justice Reporta, riječ je o pet žrtava ženskog spola i deset muškog, starosti od 27 do 66 godina. Dvije žrtve su ukrajinske nacionalnosti, dvije žrtve hrvatske, jedna žrtva bošnjačke nacionalnosti i deset žrtava srpske nacionalnosti.

Za zločine nad Sarajlijama koji su stradali na tom mjestu, od 1996. godine na kazne od 10 mjeseci do šest godina zatvora osuđeno je 14 bivših vojnika Armije RBiH. Glavnim odgovornim za zločine na Kazanima smatra se Mušan Topalović Caco te pripadnici njegove Desete brdske brigade. Topalović je ubijen pri pokušaju bijega 1993. godine, nakon što je uhapšen.

KRIŽANČEVO SELO 22. decembra 1993. pripadnici ARBiH probile su odbranu Viteške brigade HVO-a i zaposjele Križančevo Selo. Ubijeno je više od 30 vojnika HVO-a. Neki od njih su zarobljeni, ali su nakon toga razmijenjeni. Govori se da je među ubijenim bilo i nekoliko civila.


Foto Patria

KORIĆANSKE STIJENE 21. avgusta 1992. više od 250 prijedorskih logoraša nesrpske nacionalnosti likvidirani su i bačeni u provaliju duboku oko 300 metara na lokalitetu Korićanske stijene na planini Vlašić.


Foto Patria

Konvoj s oko 1.200 zarobljenih Bošnjaka i nekoliko Hrvata iz prijedorskih logora krenuo je prema Travniku, ali su više od 250 njih pripadnici interventnog voda pod zapovjedništvom Sime Drljače, načelnika prijedorskog MUP-a, likvidirali i bacili u duboke provalije na Korićanskim stijenama.

Posjeta MRV BiH će biti okončana sastankom čelnika Međureligijskog vijeća i ministrice Borovac i njenih saradnika, na kojem će biti razgovarano o mogućnostima inteziviranja saradnje naročito na planu zajedničkog djelovanja u cilju postizanja većeg stepena razumijevanja kao i vraćanja povjerenja među narodima u BiH, a što je osnov za sigurnu i stabilnu budućnost svih u našoj zemlji.