Širi se tzv. SDA “četvorka”, Izetbegović gubi konce, po kabinetima se kuju planovi za spas stranke!

0
1385

Piše: Amina Čorbo-Zećo

Jučerašnja dešavanja u Parlamentu BiH pokazala su da stabilne većine nema, a da su umjesto Saveza za promjene većinu iz RS-a „glumili“ poslanici SNSD-a, ali samo polovično, jer nisu željeli glasati za zaključke Šemsudina Mehmedovića i Sadika Ahemtovića, a što bi omogućilo većinu da se set zakona koji bi omogućili povećanje akciza usvoji, piše Patria.

Jučer se više nije znalo ko koga zove, kome zvoni telefon, a posljednji kontakt prije glasanja imali su Staša Košarac (SNSD) i Šefik Džaferović (SDA). Tada je već bilo jasno, a danas je to potvrdio i Milorad Dodik, da ga je pozivao Bakir Izetbegović i tražio da poslanici SNSD-a glasaju za zaključke.

– Bakir Izetbegović me jučer zvao, pokušao je da dođe do nekog rješenja. Tražio je da SNSD glasa za neke zaključke. Rekao sam mu da ne može – kazao je Dodik.

Očito je da su Izetbegoviću iz ruku ispali svi konci, jer mu je leđa okrenuo i Mirsad Kukić potpredsjednik SDA i predsjednik KO SDA TK, koji je Saferu Demiroviću bukvalno zabranio da dođe na sjednicu. Tako je od Izetbegovićevih sedam ili osam glasova ZA, iz SDA bilo tek pet.

Sada se sve glasnije priča da se tzv. „četvorka“ u Parlamentu BiH širi i da će to uskoro postati „petorka“ ili čak „šestorka“. Na drugu stranu mogli bi preći čak do jučer odani kadrovi Izetbegovića…

Interesantno je jučer bilo posmatrati izraze lica poslanika SDA, posebno Šefika Džaferovića koji nije mogao sakriti ljutnju, dok je Amir Fazlić za obaranje hitnosti optužio i Vijeće ministara poručivši da su i oni mogli snažnije braniti svoj prijedlog. Treba li napisati da se niko iz Vijeća ministara nije obratio po ovom pitanju, a Denis Zvizdić, premijer BiH nije ni bio na sjednici, doduše nalazi se u SAD.

Jučer smo svjedočili činjenici da politika „lako ćemo se sve dogovoriti“, kako je to ne tako davno izgovarao Izetbegović više ne prolazi. Odlučno NE stiže čak i od njemu bliskih saradnika, ili onih koje je on odabrao da sjede u organima stranke…

Mučno je bilo i na sjednici Kluba SDA u srijedu na kojem je prisustvovao Izetbegović, a koji je po svjedočenju prisutnih otvoreno pokazao animozitet spram drugačijih mišljenja. S druge strane skoro u isto vrijeme u kabinetu Safeta Softića 10-tak zabrinutih SDA-ovaca razmatralo je mogućnosti koje bi u budućnosti mogli realizirati kako bi se koliko-toliko konsolidovali redovi unutar SDA.