Danas se, po prvi put, u svijetu obilježava Međunarodni dan čistog zraka za plavo nebo. Ovaj dan ima za cilj podići svijest pojedinaca, zajednica, privrednika i institucija da je čist zrak važan za zdravlje, produktivnost, ekonomiju i okoliš.

Kako bi se što uspješnije išlo ka rješavanju globalnih problema kao što su klimatske promjene i postizali Ciljevi održivog razvoja, ovim se putem želi ukazati na njihovu povezanost sa kvalitetom zraka u cijelom svijetu. Jedan od razloga obilježavanja ovog dana jeste i promovisanje i pronalazak rješenja koja poboljšavaju kvalitet zraka dijeljenjem najboljih praksi, inovacija i priča o uspjehu.

Vođeni istim ciljevima, ali i bitnim pitanjima kao što su smanjenje emisija štetnih gasova,
unapređenje energetske efikasnosti, te korištenje obnovljivih izvora energije, projekat
„Zeleni ekonomski razvoj“ (GED), koji finansira Švedska, a provodi Razvojni program
Ujedinjenih nacija (UNDP), danas je pokrenuo konkurs/natječaj „Napiši priči, osvoji
nagradu!“.

Pravo na učešće imaju svi/e novinari/ke, blogeri/ce i studenti/ce iz Bosne i Hercegovine,
koji/e ispunjavaju uslove propisane pravilima ovog konkursa/natječaja. Kako bi se podigla
svijest javnosti o važnosti uštede energije, korištenja obnovljivih izvora energije, čistog zraka i zaštite okoliša, cilj konkursa/natječaja jeste da se pruži prilika učesnicima da kroz priče prikažu svoje viđenje ovih pitanja i ukažu na njihovu bitnost.

Konkurs/natječaj će trajati u periodu od 07.09. do 31.10.2020. godine. Javnost će imati
mogućnost glasanja za one priče koje smatraju najboljima na stranici projekta. Nakon što po najvećem broju glasova javnosti bude izabrano deset priča, stručni žiri će, prema određenim kriterijima, proglasiti tri najbolje priče. Pobjedničke priče će biti nagrađene – 1. mjesto fotoaparat, a 2. i 3. mjesto tablet.

Svi zainteresirani se mogu prijaviti na zvaničnoj stranici GED projekta, www.ged.ba/napisi-
pricu, gdje se nalazi više informacija i o samim uslovima konkursa/natječaja.

Projekt „Zeleni ekonomski razvoj“ (GED), finansira Vlada Švedske, a implementira
Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u saradnji sa Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, Fondom za zaštitu okoliša Federacije BiH i Fondom za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske, entitetskim ministarstvima prostornog uređenja, entitetskim ministarstvima za energiju, kantonalnim ministarstvima, jedinicama lokalne samouprave te drugim partnerima.

Projekt ima za cilj stvoriti uslove za investicije u projekte energetske efikasnosti,
povećati broj ”zelenih radnih mjesta“, te doprinijeti razvoju tržišta, što vodi ka
privrednom razvoju.