Direktim i unakrsnim ispitivanjem vještakinje ekonomske struke Stamene Jovičić, danas je u Sudu Bosne i Hercegovine nastavljeno suđenje u predmetu “Novalić i drugi” u vezi s nabavkom 100 respiratora, vrijednosti 10.530.000 KM, koje je za potrebe Federalne uprave Civilne zaštite (FUCZ) iz Kine uvezla firma “F. H. Srebrena malina”.

Vještakinja je analizirala račun firme “Srebrena malina”, odnosno finansijske tokove i promjene u skladu s naredbom tužioca te je nalaz i mišljenje dostavila 4. decembra 2020. godine.

Tom naredbom, tužilac je tražio iznos troškova pravnog lica za nabavku respiratora i iznos dadžbina, zatim utvrđivanje ostalih troškova, utvrđivanje ostatka sredstava na računu pravnog lica nakon isplate svih troškova te ocjenu kredibilnosti firme u odnosu na poslovanje u posljednje tri godine.

Vještakinja je istakla da je prema ugovoru Federalna uprava civilne zaštite 3. aprila 2020. godine isplatila “Srebrenoj malini” 10.530.000 KM u dvije uplate, 5.580.000 KM i 4.950.000 KM.

Analizirajući stanje na računima, troškove nabavke respiratora, špedicije, ležarine, te ostalih troškova, vještakinja je tvrdila da je iznos za respiratore iznosio 9.790.292 KM.

Istakla je da je uplatom pokriven minus te da je između ostalog podignuta gotovina za blagajnički maksimum u iznosu od 111.000 KM za koje nije mogla utvrditi gdje su ta sredstva dospjela budući da blagajnički nalog nije potpisan.

Govoreći o sredstvima koja su ostala na računu firme nakon isplata svih troškova i dadžbina, vještakinja je kazala da je na računu trebalo ostati 739.707 KM, ali da je ostalo 356.551 KM.

Analizirajući opću likvidnost i zaduženost, vještakinja je kazala da “Srebrena malina” nije bila likvidna, da je minus pokrivala kreditnim zaduženjima te da nije imala vlastiti kapital, već da se finansirala tuđim kapitalom, odnosno kreditima.

U sklopu unakrsnog ispitivanja, advokatica Fikreta Hodžića, Mirna Avdibegović pitala je vještakinju da li je u posljednje tri godine iskazan rast i napredak u poslovanju “Srebrene maline”, kao i da li je iz godine u godinu rastao prihod firme te poslovna aktivnost. Vještakinja je potvrdila da jeste.

Tvrdeći da su kapital i imovina različiti, Avdibegović je pitala da li ima podatak da firma u posjedu ima hladnjaču u vrijednosti od 500.000 KM.

Vještakinja je kazala da nema taj podatak, nakon čega je odbrana istakla da će nalaz dostaviti.

Dodala je i da nije analizirala, između ostalog, prosjek prodaje u industrijskoj grani.

Na insistiranje Hodžićeve advokatice da joj navede na koji pravni propis se referirala kada je kazala da firma nije kredibilna da uveze respiratore, budući da takav propis ne postoji, vještakinja je kazala da je to učinila na osnovu dokumenata koje je dobila od Tužilaštva, kao i na osnovu činjenice da su uvijek bili zaduženi.

Advokatica je, nadalje, pitala da li je “Srebrena malina” isplatila sve obaveze dobavljaču, poreze i dadžbine, vještakinja je kazala da su ostali dužni manji iznos za špediciju, ali da tu isplatu nisu mogli izvršiti, jer im je račun bio blokiran.

Pitala je, također, da li vještakinja ima podatak da je Ministarstvo unutrašnjih poslova  od “Srebrene maline” oduzelo 87.000 KM, od 111.000 KM koji su podignuti na osnovu blagajničkog maksimuma. Vještakinja je kazala da nema taj podatak.

U nastavku unakrsnog ispitivanja, odgovarajući na pitanje braniteljice Fahrudina Solaka, advokatice Marsele Bajramović, a u vezi s tvrdnjom da je FUCZ izvršila plaćanje iznosa za respiratore, vještakinja je kazala kako je to zaključila na temelju ugovora, fakture i izvoda iz banke.

Braniteljica je u tom kontekstu podsjetila da je ta transakcija izvršena s računa Budžeta FBiH.

Odgovarajući na pitanje optuženog Fikreta Hodžića – da se izjasni u vezi s iznosom marže “Srebrebe maline” za spomenuti poslovni aranžman (nabavku respiratora), vještakinja je navela kako se o tome ne može izjasniti, budući da se time nije bavila.

Hodžić je naveo kako nije ukalkuliran iznos od 150.000 eura a koji se odnosi na ugovor s crnogorskom firmom “BTL Medical Montenegro”, kao posrednika, kao ni iznos koji se odnosi na porez na dohodak, te se osvrnuo na podatak da je “Srebrena malina” bila u minusu 45.984 KM prije nego što je na njen račun legla avansna uplata, namijenjena nabavci respiratora.

U vezi s potonjim podatkom, te navodima iz nalaza vještačenja da “Srebrena malina” nije bila likvidna, kao i ocjene da nije bila kredibilna za uvoz respiratora, Hodžić je naveo da se, zapravo, radilo o “odobrenom minusu”, odnosno limitu/prekoračenju, te da je taj podatak dokaz da se radi o firmi s dobrim kvalifikacijama.

Vještakinja se u tom pogledu nije mogla decidirano izjasniti, uz opasku da to zavisi od banke kod koje određena pravna osoba ima otvoren račun.

U sklopu dodatni pitanja, optužba je navela kako se iznos od 383.155 KM (razlika između iznosa od 739.707 i iznosa od 356.551 KM.), koji se spominje u nalazu ne odnosi na troškove nabavke respiratora, te da, prema nalazu, “Srebrena malina” nije zadovoljavala kredibilitet za posao nabavke respiratora.

Vještakinja je u tom pogledu ponovila kako analiza za period od 2017. do 2019 godine pokazuje da “Srebrena malina” nije bila likvidna, ukazujući i na manjkavosti knjigovodstvene evidencije.

Referirajući se na upit optužbe, odnosno iznos od 150.000 eura u vezi sa spomenutim ugovorom, vještakinja je navela kako, ako nešto nije proknjiženo, da to u kontekstu analize finansijskog stanja i ne postoji.

Pored Fadila Novalića, premijera Federacije BiH, za spomenutu nabavku optuženi su suspendovani direktor FUCZ-a Fahrudin Solak i vlasnik firme F. H. “Srebrena malina” Fikret Hodžić, kao i pravna osoba F. H. “Srebrena malina”, te federalna ministrica finansija Jelka Milićević.

Nastavak suđenja u ovom predmetu zakazan je za 9. februar

Podijeli objavu
Prethodni članak
Sljedeći članakCijena goriva porasla za 25 posto