Neki od čelnih ljudi HDZ-a gube podršku pred unutarstranačke izbore

0
2073
SONY DSC

(Patria) – Dio članova HDZ-a BiH najbliži predsjedniku stranke Draganu Čoviću suočava se sa teškim optužbama članstva i glasača, nekoliko dana pred početak kampanje za unutarstranačke izbore.
Predsjedavajući Općinskog vijeća u Novom Travniku Fabo Stanić optužio je u izjavi za lokalne medije Zdenku Džambas, predsjednicu HDZ-a u toj općini, da provodi kontroverznu politiku, koja šteti građanima u toj lokalnoj zajednici, na prvom mjestu Hrvatima koje HDZ predstavlja.
Džambas nije mogla komentarisati najavu da bi se u Općinskom vijeću u Novom Travniku mogao formirati blok vijećnika, između ostalog i onih iz HDZ-a, koji bi građanima ponudili liberalniju politiku od postojeće, nezadovoljni aktuelnim politikama.
„Zaista nema takve informacije“, rekla je Džambas u telefonskom razgovoru za agenciju Patria.
Džambas je izjavila da kreću unutarstranački izbori u HDZ-u, od polovine šestog mjeseca su izbori za općinske odbore, ali da ne bi mogla prejudicirati bilo kakve rezultate.
Džambas, koja je ranije bila i zamjenica predsjedateljice Kluba Hrvata u Državnom domu naroda Bosne i Hercegovine, na oktobarskim izborima je u Skupštinu Srednjobosanskog kantona ušla sa svega 1.980 osvojenih glasova, a odatle i u Dom naroda Federalnog parlamenta. Od devet HDZ-ovaca koji su dobili mandat u kantonalnoj skupštini Džambas je na sedmom mjestu po broju osvojenih glasova.
Mediji su ranije Džambas dovodili u vezu sa zloupotrebom položaja i zapošljavanje članova porodice u javna preduzeća i ustanove.
Analitičari u Bosni i Hercegovini koji prate izborni proces ističu da skoro sve stranke u zemlji opterećuje problem da stranački vrh prilikom izbora kadrova za niže nivoe vlasti ne sluša glasove članova stranke i glasača, već prednost daje kadrovima koji su često kontroverzni.

Originalnu vijest na stranicama agencije Patria možete pronaći ovdje.