MUP SBK: Proteklog vikenda 26 saobraćajnih nesreća

0
1144

Proteklog vikenda na području SBK dogodilo se 26 saobraćajnih nezgoda, u kojima je 1 osoba smrtno stradala, 1 osoba teže i 3 osobe lakše povrijeđene.

 

Dana 21.05.2017.godine oko 13,00 sati u mjestu Podbarevo, općina Jajce, došlo je do slijetanja motornog vozila marke Renault Clio, crvene boje sa magistralnog puta M-16 u rijeku Vrbas.

Odmah nakon što je policiji prijavljen navedeni slučaj pristupilo se prikupljanju saznanja i organizaciji tehničkih ekipa za izvlačenje vozila. U akciji su učestvovali službenici MUP-a iz Travnika i Zenice, te rafting klubovi iz Jajca i Donjeg Vakufa, a angažovana je i dizalica privatnog preduzeća iz Jajca.

Oko 18,00 sati vozilo je izvučeno na obalu, a u vozilu je pronađeno tijelo mlađe muške osobe, čiji se identitet još utvrđuje, kao i to da li je u vozilu bilo još osoba. Pripadnici rafting klubova pretražili su tok rijeke u dužini od oko 3 kilometra, ali nisu pronađena druga tijela, dok uslova za rad ronioca, zbog zamućenosti rijeke, nije bilo, te će se potraga za drugim eventualno nastradalim osobama nastaviti tokom dana.

Uviđaj u povodu ove saobraćajne nezgode izvršili su službenici Sektora kriminalističke policije MUP-a Srednjobosanskog kantona, koji nastavljaju sa preduzimanjem i drugih istražnih radnji na utvrđivanju uzroka ove saobraćajne nezgode.

Tokom vikenda je po različitim osnovama, a najčešće zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola i upravljanja vozilom bez položenog vozačkog ispita, iz saobraćaja isključeno 19 vozača. Zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola u iznosu preko 1,5 promila, slobode su lišene i zadržane u policijskoj stanici do otrežnjenja 2 osobe.

Iz saobraćaja su isključena i 4 vozila, a zbog različitih prekršaja iz oblasti saobraćaja uručena su ukupno 371 prekršajna naloga, dok je mobilnim radarom evidentirano ukupno 110 slučajeva prekoračenja dozvoljene brzine.

Prilikom kontrole vozila od osoba koje su višestruki povratnici u vršenju saobraćajnih prekršaja oduzeta su tri vozila. Radi se o vozilu marke Golf 2, oduzeto u Kiseljaku, čiji je vozač imao iznos neplaćenih novčanih kazni u iznosu od 1870 KM, te vozilo marke Audi i Škoda Felicija, oduzeta u Travniku.