Mostar se oprostio od stradalih u avionskoj nesreći

0
1986

U Hrvatskom domu “Herceg Stjepan Kosača” u Mostaru danas je održana komemoracija za petoro tragično poginulih u avionskoj nesreći, koja se dogodila u subotu u Mostaru.

Na dostojanstven način odana je počast i upućen posljednji pozdrav pilotu Ivanu Karačiću, studentu Muhamedu Sipoviću, te učenicima Armanu Hadžiomeroviću, Lani Lovrić i Luki Lovriću.

Prigodnim riječima od stradalih sugrađana oprostio se gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić koji je kazao kako je vijest o padu aviona duboko potresla Mostarce i pronijela se poput munje gradom.

– Zavladao je muk, teška atmosfera. Željeli smo vjerovati da je to samo ružan san. Nažalost, dogodila se nesreća koja je u trenutku odnijela pet života i ostavila duboku bol u porodici, kod rodbine i prijatelja poginulih, kao i u cijelom Mostaru i BiH. Napustili su nas uzorni učenici svojih škola, talentirani sportaši, vrijedni radnici, pupoljci našeg grada. Došao je trenutak da se oprostimo, a kako se oprostiti od mladih ljudi koji su bili na pragu života. Dragi naši anđeli, u trenutku kada ste se odvojili od svojih majki, očeva supruga, djece, rodbine i prijatelja, grad je u tuzi zanijemio. Vaši najmiliji i vaši prijatelji u školi, sportskim klubovima, na fakultetu i u Aero klubu ne mogu vjerovati da se nećete ponovno naći među njima – kazao je gradonačelnik Bešlić.

Od tragično preminulih oprostili su, također, u ime Osnovne škole “Silvija Strahimira Kranjčevića”, koju su pohađali Lana i Luka Lovrić, učenik te škole Josip Kolobara, a u ime Osnovne škole “Zalik”, koju je pohađao Arman Hadžiomerović, direktor škole Džemal Juko.

Od preminulih su se oprostili i predsjednik Aero kluba Mostar Jurica Kolobarić i Aida Kajan u ime Udruženja “Naša djeca” i ustanove “Kuća na pola puta”.

Svi oni uputili su riječi suosjećanja s porodicama Lovrić, Hadžiomerović, Karačić i Sipović.

Telegrame sućuti povodom tragičnog događaja porodicama stradalih uputili su, među ostalima, hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara, predsjednica Vlade RS Željka Cvijanović, predsjednik Vlade FBiH Fadil Novalić, predsjednik Hercegovačko-neretvanske županije Nevenko Herceg, mostarski muftija Salem ef. Dedović, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, ministar vanjskih poslova Slovačke Miroslav Lajčak i drugi.

Izraze saučešća uposlenicima Zračne luke Mostar uputili su njihove kolege iz bh. i hrvatskih zračnih luka.

U poslijepodnevnim satima bit će pokopano četvero od petero stradalih, dok će se dženaza Muhamedu Sipoviću, kako se neslužbeno saznaje, obaviti u četvrtak.

Na području grada Mostara i Hercegovačko-neretvanske županije utorak, 16. maja, proglašen je Danom žalosti.

Avionska nesreća dogodila se u subotu, 13. maja, nešto prije 16 sati, kada se ultralaki avion, iz još nepoznatih razloga, srušio nedaleko od mostarskog prigradskog naselja Jasenica. U nesreći su smrtno stradali pilot i četiri putnika.

Avion je prethodno, tokom cijelog dana obavljao promotivne letove u okviru manifestacije “Dana otvorenih vrata” Zračne luke Mostar.

Državni organi Bosne i Hercegovine, predvođeni Tužilaštvom BiH, te državnim Ministarstvom prometa i komunikacija, preuzeli su vođenje istrage.