Bauk vikao: Je li vas sram možda? Maras: Izbacite Glasnovića van, prijeti mi!

0
1537

Tomislav Saucha na pitanje novinara zašto je potpisao za Gordana Jandrokovića odgovorio je: “Zato što podržavam stabilnost rada Sabora”

Šef Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić izvijestio je danas kako HDZ ima prikupljenih 76 zastupničkih potpisa za predsjednika Hrvatskog sabora, a na to bi mjesto trebao doći Gordan Jandroković.

“Mi smo jučer tvrdili da postoji saborska većina u Saboru, da smo jučerašnjim izglasavanjem povjerenja ministru financija to i potvrdili, a danas smo, sukladno Poslovniku Hrvatskog sabora, predložili, nakon što će biti razriješen predsjednik Sabora Božo Petrov, da su ispunjene sve pretpostavke za izbor predsjednika Sabora.

Mi smo kao klub mogli sukladno poslovniku predložiti predsjednika sabora i bez 76 potpisa jer se predsjednik Sabora bira natpolovičnom većinom  nazočnih zastupnika u Saboru. No usprkos tome, ipak smo htjeli kako bi potvrdili da Vlada ima većinu u Saboru, prikupiti 76 potpisa kako bismo i time učvrstili legitimitet novoizabranog predsjednika Hrvatskog sabora, a to će biti gospodin Gordan Jandroković”, pojasnio je Bačić novinarima.

Plenarna sjednica Hrvatskog sabora nastavljena je u 13 sati. Predsjedavajući Željko Reiner predložio je dopunu dnevnog reda s tri nove točke – razrješenje predsjednika Sabora, prijedlog odluke o izboru predsjednika Sabora i prijedlog odluke o razrješenju potpredsjednika Sabora.   Nakon toga niz klubova, od SDP-a i HDZ-a do Živog zida, zatražio je stanku i Reiner je odobrio stanku od 10 minuta.  Grmoja: Bit ćemo suzdržani Nikola Grmoja prvi je opravdao razlog za stanku, uspuhani jer je trčao jer je, kako je rekao, vidio da mu Reiner pokušava uzeti riječ. – Umjesto da ste pristojni i zahvalite se kako sam tolerantan, savjetovao bih vam da vodite o tom računa – rekao je Reiner. – Budući da je skupljeno 76 potpisa za izbor novog predsjednika, očito je danas da ćemo ga izabrati ovdje.

Jasno je da imamo saborsku većinu, kad je već imamo, stav kluba Mosta je da premijer predloži 4 ministra idući tjedan kako bismo izabrali ministre u ministarstva, kako ne bismo pauzu otišli s krnjom Vladom – rekao je Grmoja, dodajući da nema nikakvih razloga da se na pauzu prije izbora ide bez četiri ministra. – Pupovac, Saucha, Lacković i Škibola, to je nova većina s HDZ-om koja može izabrati ministre – rekao je Grmoja, na što su ga neki zastupnici optužili za prozivanje. – Ja ne prozivam nikoga, ja konstatiram, smirite se.

Konstatiram tko čini novu saborsku većinu – rekao je Grmoja. – Klub Mosta će biti suzdržan po pitanju predsjednika Sabora, bit ćemo konstruktivna oporba – poručio je Grmoja. Marin Škibola (Promijenimo Hrvatsku) rekao je da nijedan pojedinac sam ne može zaustaviti krizu, već je potrebna solidarnost svih političkih aktera. – Dosta je politikantstva dok naši građani skapavaju u dužničkom ropstvu. Vrijeme je za odgovornost – rekao je Škibola.

Arsen Bauk (SDP) rekao je da je Škibola upravo rekao nije dio većine koja podržava Vladu, nego da je ovo tehničko pitanje. – Dragi kolega, danas vam je pitanje veličine, a ne tehnike – rekao je Bauk. Ivan Vrdoljak (HNS) rekao je da nije loše malo kontrolirati doskočice, da se vratimo kulturi i dijalogu, te da nije loše da se prestanu iznositi laži i neistine o kolegama. –

Pozivam kolege iz SDP-a i Mosta da potpišu našu inicijativu za opoziv Vlade premijera Plenkovića da se vidi postoji li većina – rekao je Vrdoljak. Reineru je savjetovao da je možda dobar trenutak da Petrov ode kod predsjednica na konzultacije. – Zadnji put je otišao s Milanovićem, izašao s Karamarkom, pa da provjerimo da se nešto možda neće promijeniti – rekao je Vrdoljak. – Sve ste pokazali time što jučer niste htjeli raspustiti Sabor nego danas pravite smokvin list – reagirao je Petrov.