12 velikih projekata koji će promijeniti Hrvatsku

0
4847

Projekti iz resora ministra mora, prometa i infrastrukture većinom su sufinancirani iz fondova EU.

1. Pelješki most
Tvrtka China Road and Bridge Corporation danas će biti uvedena u posao gradnje Pelješkog mosta i otad će krenuti rok od tri godine za završetak radova na tom najvažnijem infrastrukturnom projektu u Hrvatskoj. Vrijednost ugovora je 2,08 milijardi kuna bez PDV-a, piše Večernji list.

2. Pruga Dugo Selo – Križevci
Radovi na rekonstrukciji postojećeg i izgradnji drugog kolosijeka željezničke pruge na dionici Dugo Selo – Križevci, vrijedni 205 milijuna eura, krenuli su 2016. a trebali bi biti završeni 2020. HŽ Infrastruktura potpisala je i ugovor s izvođačem radova na projektu modernizacije i elektrifikacije dionice željezničke pruge Zaprešić – Zabok, a vrijednost tog projekta je 72 milijuna eura. Radovi bi trebali krenuti uskoro.

3. Zračna luka Dubrovnik
Zračna luka Dubrovnik ušla je u projekt obnove i proširenja vrijedan 220 milijuna eura, a koji bi trebao biti okončan sljedeće godine. Obnavlja se i proširuje i Zračna luka Split, a radovi na tom projektu vrijednom 61 milijun eura također bi trebali biti gotovi 2019.

4. Grad Rijeka
Investicijski ciklus u riječkoj luci završava 2021., a sastoji se od šest razvojnih projekata ukupne vrijednosti 120 milijuna eura. Krenula su ulaganja i u male luke od značaja za otočno stanovništvo, a za to je predviđeno više od 24 milijuna eura.

5. Most Svilaj
Radovi na gradnji mosta Svilaj na koridoru Vc vrijedni su 22 milijuna eura, a zajednički ih financiraju u podjednakom omjeru Hrvatska i BiH. Taj most bi treba biti pušten u promet sljedeće godine.

6. Pruga Vinkovci – Vukovar
Natječaj za izvođače radova na rekonstrukciji i elektrifikaciji 18,7 kilometara pruge od Vinkovaca do Vukovara te obnove kolodvora i stajališta uz rješavanje željezničko-cestovnih prijelaza je u tijeku. A taj projekt je vrijedan gotovo 93 milijuna kuna.

7. Drugi kolosijek pruge na dionici Križevci – mađarska granica
Sredinom kolovoza ove godine pak trebao bi biti raspisan natječaj za radove na rekonstrukciji postojećeg i izgradnji drugog kolosijeka željezničke pruge na dionici Križevci – mađarska granica. Procijenjena vrijednost tih radova je 300 milijuna kuna, a s realizacijom tog velikog infrastrukturnog projekta do 2021.

8. Most Gradiška na Savi
Krajem ove ili početkom sljedeće godine trebao bi biti raspisan natječaj za gradnju mosta Gradiška na rijeci Savi, a taj projekt će kao i most Svilaj zajednički financirati Hrvatska i BiH. Procijenjena vrijednost radova je na tom mostu je oko 20 milijuna eura.

9. Istarski Ipsilon
Napokon će krenuti i radovi na dogradnji punog profila Istarskog ipsilona.

10. Dionica Pazin – tunel Učka
Kad je nedavno Europska komisija odobrila Hrvatskoj produljenje ugovora s Bina-Istrom za koncesiju na Istarskom ipsilonu, dano je zeleno svijetlo i za 165 milijuna eura vrijednu izgradnju punog profila autoceste na dionici Pazin – tunel Učka.

11. Drugi kolosijek pruge Hrvatski Leskovac – Karlovac
Projekt rekonstrukcije postojeće i izgradnje drugog kolosijeka pruge Hrvatski Leskovac – Karlovac trenutačno je u projektiranju. Procijenjena vrijednost tog projekta je oko 350 milijuna eura, a raspisivanje natječaja za izvođače radova očekuje se početkom 2019.

12. Zračna luka Split
Obnavlja se i proširuje i Zračna luka Split, a radovi na tom projektu vrijednom 61 milijun eura također bi trebali biti gotovi 2019.